Route 339

Blijf op de hoogte en volg Wendy

12 November 2015 | Zuid-Afrika, Knysna

We doen rustig aan in de ochtend. Heerlijk geslapen en met kopje thee op de veranda kijken we naar de vogeltjes en een mini muisje dat een heel grote burcht aan het bouwen is. We zitten met onze camera’s in de aanslag en hebben we een mooi begin van de dag. Marion kookt nog wat eitjes en ik zet de ontbijt tafel klaar. We doen lekker rustig aan. Na het eten pakken we alles weer in en pakken nog een heerlijke buiten douche. Het terrein is heel netjes opgezet. Als alles in de auto staat doen we nog even de  afwas in de algemene keuken. Nog een paar laatste foto's en weg. We checken uit bij de receptie en gaan op weg naar het zuiden; naar Knysna aan de Oost Kaap, ruim 300 km verder.

Nu de zon in de straten van Graaf-Reinett staat (dat in vergelijking met de donkere wolken van de dag ervoor) maken we nog wat plaatjes. Dan gaan we echt op weg, door de enorme vlakte van de Karoo heen. We passeren de desolate vallei op grote afstand. Na klein tijdje rijden we door Aberdeen en moet daarna Uniondale. Daar verlaten we de snelweg en nemen een kopje koffie en koekje mee voor onderweg. Vanaf hier nemen we een alternatieve route; de de R339 richting Avontuur (hoe toepasselijk). Deze weg is onverhard maar in het begin nog prima te doen. Maar na Avontuur wordt het echt prachtig. Nauwe kloven, kleine rivieren en prachtige stenen. We genieten met volle teugen. De weg is heel hobbelig en smal maar gelukkig komen we niet veel tegen liggers tegen. Het is toch wel erg fijn in die grote 4x4; dan voel je de vele stenen en kuilen minder. En deze route is het meer dan waard!
De omgeving verandert continue. Dan weer bomen, dan weer struiken, dan weer varens. Vanaf het dorpje kruisvallei is onze Garmin volledig de weg kwijt. Maar we weten waar we heen moeten.
Tegen vier komen we aan in Knysna. Daar gaan we op zoek naar de oester tent die in de lonely planet staat. We zoeken de hele rand van het dorpje af, maar we vinden m niet. Dan toch maar een grote tent in het midden van het toeristische centrum. Maar daar hebben we prima gegeten. Vis en inktvis van de grill en Marion heeft een combi van vanalles. Het smaakt goed! Daarna nog ff wat bij de bakkerij om iets shoppen als toetje en dan weer op weg. We gaan op zoek naar onze slaapplek. De vouchers zijn vaag maar weer gaan het proberen; op zoek naar Knysna NP. We gaan naar de receptie van San parks. Die vinden we minder snel dan gehoopt maar met wat aanwijzingen komen we er en dan is het dicht. Maar gelukkig staan er bij een andere ingang een aantal mensen. Die zijn er toevallig, maar weten wel wie we moeten hebben. Met wat telefoontjes weten we waar we heen moeten. De camping die we waarschijnlijk hebben geboekt ligt aan de R339; de route waar we vandaan kwamen. Dat is weer 25km het bos terug in. Er zijn alleen tentdecks op de camping; daar mag je met een tent op, maar niet met een auto plus tent. Maar ze geven aan dat we onze auto er naast kunnen zetten. Er is misschien nog een beheerder aanwezig. De zon begint al te zakken, dus we gaan meteen op weg. Tegen half zeven komen we aan. We proberen de auto plus tent hij een deck te plaatsen maar dat lukt niet. De bomen staan te dichtbij; dan toch maar op het weitje naast de wc. De beheerder zien we nergens; we zien helemaal niemand op het hele terrein, dus gaan onze gaan. En we proberen onze nieuwe staal constructie. Dat lukt wel volgens Marion dus we gaan ervoor. Maar eerst nog ff kopje thee. De gasfles is nieuw dus we kunnen. Maar de aansluiting met de brander gaat niet goed. Er zit vuil tussen en na een enorme steekvlam gaat Marion het in toilet eerst goed schoonmaken. Gelukkig werkt het daarna wel en kunnen we na tijdje genieten van kopje thee. En dat vullen we aan met een glaasje OB en een gebakje. We kletsen nog wat en dan de tent in. De staalconstructie is echter toch minder betrouwbaar dan gedacht. Ik kan er nog in maar daarna gaat het alsnog mis. Morgen zal Marion weer via de motorkap onze tent moeten verlaten, maar nu eerst slapen.

We hebben heerlijk geslapen en genoeg uren dus vroeg eruit. Tegen zeven staan we op. Marion verlaat de tent via de motorkap. Dit keer is heel veel gladder dus het is een iets spannendere actie dan de eerste keer. Ze helpt me met de dozen en ladder en dan kom ik ook weer veilig beneden. We koken op gas een pannetje water en hebben een heerlijk ontbijt met koffie en thee. De douche is ook erg goed. Het toilet gebouw staat naast ons waar we als enige gebruik van kunnen maken, dus lekker wat privacy. Als we ontbijt op hebben lopen we een rondje in de omgeving. De tent  decks zien er toch iets minder uit dan verwacht. We hebben echter prima plek. Alleen jammer dat de beloofde hoeveelheid vogels er niet zijn. Na een rondje op het terrein (er is een museum, theehuis en receptie) checken we in en direct weer uit, en pakken we alles in. En gaan we richting Knysna. Jammer dat we gisteren niet de kaart hadden van vandaag want op de R339 waren een heleboel mooie detours. Maar we willen verder, dus laten dit prachtige bos achter ons.
Tegen elf komen we bij de receptie van San Parks aan; we willen wat informatie over onze overige boekingen omdat we al wat onduidelijkheden zijn tegengekomen. Daar blijkt dat onze boekingen van de komende vijf dagen zijn gecanceld. Ze zeggen dat de betaling niet binnen gekomen waarna alles is geannuleerd. Vreemd, want Marion heeft echt alles betaald. We bellen het reisbureau en die zegt alles betaalt te hebben. We wachten, we bellen, we mailen, ed. Om meer direct invloed te kunnen uitoefenen op de eerst volgende plek vertrekken we om toch nog een beetje vroeg aanwezig te zijn. Tegen 1 uur arriveren we bij Tsitsikamma NP. Er is nog een 1 plekje voor 1 nacht beschikbaar. De nacht erop moeten we toch weer de tent gebruiken. We gaan ervoor. We gaan het park in en rijden direct door naar het restaurant. Daar reserveren we meteen een tafel voor twee avonden. De komende dagen is er een festival, waardoor alle hutjes vol zitten en dus ook mogelijk het restaurant. We shoppen nog ff wat kleine dingen en gaan dan naar ons huisje. Dat ziet er prima uit. Klein en zonder echte keuken maar een klein doorkijkje naar de zee, waterkoker en magnetron. Geweldig! We warmen de pasta van paar dagen geleden op en eten een snelle lunch. Daarna rijden we het weer park uit en rijden een stukje terug richting Knysna. We gaan naar Birds of Eden. Marion heeft na de vele Game drives haar interesses een beetje verlegd naar de vogels en hier kunnen we ons hart ophalen. We hebben nog een flink stuk van de middag over en lopen ruim twee uur rond in de enorm grote volière met heel veel soorten vogels. We schieten heel veel plaatjes, waarvan ik heel veel mis (wat bewegen die beesten vaak een snel) maar er zijn er ook genoeg gelukt. En wat een prachtige opzet van het park. We lopen continue over houten vlonders, met verschillende hoogten. Ook nog een brug en aan het eind zelfs een hele lagune. Geweldig mooi. Dat was een mooie middag. En helemaal goed te merken dat de zon nog door is gekomen. De hele ochtend was het bewolkt en nu niet meer.
We gaan terug naar het park en ons hutje, doen goede schoenen aan en lopen langs nog een lekker stuk langs de kust. Wat een prachtige golven knallen tegen de rotsen op. Machtig. En ook komen we nog een Dassie familie tegen. Het park is geweldig. We lopen terug naar het huisje, pakken een biertje en onze stoelen en gaan aan de rand van de zee zitten. De zee is heel woest en slaat hard tegen de kust. Wat een oer lawaai. De zon zakt langzaam in de zee en we genieten vanaf de eerste rang. En ondertussen worden dus meeuwen jongen gevoerd door hun ouders. Hun donzen lijfjes bewegen zich in het nest. Als de zon bijna in de zee is gezakt gaan we naar het restaurant. Daar zien we nog met de zon in een wolk zakken voordat we naar binnen gaan. Het was niet echt een top plek, maar ook wel even fijn om in andere omgeving te eten. Ik heb genoten van een lekkere lamsbout met groenten. Tijdens het eten zijn we bezig geweest met onze plannen voor de volgende dag. En ook maak ik gretig gebruik van WiFi door velen ff te laten weten waar ik ben. Na een toetje en koffie gaan we naar het huisje. Nog ff m'n tas ordenen, batterijen opladen en wat lezen. Dan de laatste regels schrijven en naar bed. Het is al laat. Het is elf uur.